Binnenkort een busje huren per uur of zelfs per minuut. Dit is straks mogelijk via Leasytime. Het is immers van deze tijd dat je enkel nog betaalt voor de tijd dat jij gebruik maak van jouw huurvoertuig. Dit passen bijvoorbeeld Felyx en Sixt Share ook toe. Tegelijkertijd is het voor de verhuurder ook voordelig. 

In dit artikel lees je de voordelen. Daarnaast lichten wij een tipje van de sluier over ons plan van aanpak.

Wat zijn de voordelen van een busje huren per uur of per minuut?

Consument

Het voordeel voor de consument is duidelijk. Je betaalt enkel nog voor het gebruik. Heb jij een bestelbus, verhuisbus of personenbus voor slechts enkele uurtjes nodig? Dan betaal je niet langer voor de hele dag.

Een ander daarbij aansluitend voordeel is dat de consument meer mogelijkheden krijgt om even snel een busje te huren. Dit kan handig zijn als jij een busje enkel nodig hebt om spullen naar de vuilnisbelt te brengen of om even snel veel spullen te vervoeren.

Autoverhuurder

Hoewel het op het eerste gezicht alleen de consument lijkt te helpen, heeft de autoverhuurder hier ook profijt van. 

Ten eerste geef je de consument wat hij wilt. Hierdoor is de consument blijer en meer geneigd bij je terug te keren. Daarnaast zul je meer naamsbekendheid genereren -- je bent immers één van de eerste in de markt.

Een ander voordeel is dat je hier meer aan kunt verdienen. Indien consumenten een busje huren per uur of zelfs per minuut, zijn consumenten geneigd om de bus vaker te huren voor een korte periode en (hoe gek het ook klinkt) het busje gedurende een langere periode in hun bezit te houden.

Ik begrijp dat deze laatste bewering wat uitleg vergt. 

Stel je eens voor. De consument heeft nog 2 uur de tijd om het busje terug te brengen. Komt het busje later terug, dan betaalt de consument voor nog een dag. De kans is in dat geval groot dat de consument er alles aan doet om het busje op tijd terug te bengen. Roekeloos rijgedrag is daarbij niet uitgesloten. 

Wat nou als deze consument slechts €0,20 per minuut betaalt voor het busje. In dat geval maakt het voor de consument niet zoveel uit of het busje binnen twee uur terugkomt. De consument doet rustiger aan, hetgeen er uiteindelijk toe leidt dat het busje na 4 uur terug wordt gebracht. Dit levert extra geld op en tegelijkertijd vermindert de kans op schade.

Nadelen van een busje huren per uur of per minuut

Voor de consument zijn er geen directe nadelen. 

De autoverhuurder lijkt deze wel te hebben. Immers, de opbrengst van een busje wordt minder als de consument voor slechts een deel van de dag betaalt.

Hierboven heb ik al uitgelegd dat dit niet per sé opgaat. Daarnaast kun je dit op een andere manier opvangen...

Dynamic Pricing

Juist. Ik heb het over dynamic pricing. Geen enkele consument verwacht van de autoverhuurders dat busjes voor niets worden verhuurd. Zij snappen ook dat er bepaalde dagen zijn, dat busjes simpelweg veel verhuurd worden (denk aan het einde van de maand i.v.m. verhuizingen). 

Indien de autoverhuurder de prijzen per uur of per minuut in de piekuren hoger maakt, dan begrijpt een consument dit. Sommige zullen op zoek gaan naar een goedkoper alternatief in de daluren en sommige zullen deze hogere prijzen voor lief nemen.  

Wanneer kun je een busje huren per uur of per minuut?

Vanaf 2021 verwachten wij dit uit te gaan rollen met enkele partners. Vanaf volgende week zullen wij op enkele plaatsen een test uitrollen. Wil jij hier gebruik van maken? Zoek dan naar de autoverhuurder waarbij "busje huren per uur" of "busje huren per minuut" staat vermeld. 

Deze kun je vinden als je een busje wilt huren in Amsterdam of een busje gaat huren in Hilversum.

Conclusie

In dit artikel heb ik betoogd dat een busje huren per uur of per minuut alleen maar voordelen met zich meebrengt. Voor de consument is het fijn dat enkel betaald wordt voor het gebruik. Het wordt minder duur / makkelijker om een busje vaker te huren voor een lage prijs. 

De autoverhuurder profiteert hier ook van. Hoewel het op het eerste gezicht financieel nadelig lijkt, blijkt dat echter het tegenovergestelde. Zeker, indien je dit combineert met dynamsiche prijzen.

Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Zou jij als consument liever willen betalen per minuut of betaal je liever per dag of dagdeel.

3 Comment(s)


Dylan

Overigens per uur huren ook prima. Lagere prijs doordeweeks maakt me niet echt uit.

November 11, 2020

Dylan

Betalen per minuut zou chill zijn

November 11, 2020

Lisa

Dit zou ik heel interessant vinden

November 07, 2020