Hoewel het Corona virus onder controle lijkt, heeft het virus nog steeds invloed op de autoverhuurmarkt. Als jij onlangs een last-minute verhuisbus hebt geprobeerd te huren in het weekend, dan heb je dit waarschijnlijk wel gemerkt. Verhuisbussen zijn schaars(er). De reden: Corona.

In deze blog leg ik uit hoe dat precies zit. 

Moving Truck Image

De Corona klap in maart

Toen Corona uitbrak, zagen vele autoverhuurders hun omzet instorten. Zakelijk hoefde niemand meer te reizen (en had dus niemand een huurauto meer nodig) en ook privé was er weinig reden om nog een auto te huren. Enkele autoverhuurders meldden zelfs een omzetdaling van 90%. Het was toentertijd maar de vraag of deze markt deze enorme dreun zou overleven. Niemand wist (en weet) immers hoe lang de Corona crisis huis zou gaan houden.

Huurauto´s werden massaal van de weg gehaald

De autoverhuurders zaten met de handen in het haar. Geen omzet, maar nog wel significante maandelijkse kosten. Die kosten bestaan niet enkel uit de huur van hun pand en de onderhoud van de auto´s. Nee, een groot deel van het geld gaat naar de verzekeringspremie voor de huurauto´s. In rap tempo besloten de meeste autoverhuurders om hun verzekeringspremies op te schorten voor het overgrote deel van hun wagenpark. Met opgebouwde buffers en flink gereduceerde maandlasten, hadden de meeste autoverhuurders hoop dat zij de Corona klap te boven zouden komen.

auto's van de weg

Juli: terug op het oude omzetniveau?

Nee. Hoewel de beperkende Corona maatregelen langzaam afnemen, is de autoverhuur industrie voorlopig nog niet op het oude niveau. Dit heeft voornamelijk te maken met de -mede dankzij Corona- digitaliserende zakelijke markt. Een samenhang van vele factoren zorgt ervoor dat er minder auto's en bestelbussen gehuurd worden:

  • mensen gaan minder naar kantoor;
  • er is minder fysiek contact;
  • evenementen (feestjes) zijn afgelast;
  • minder noodzaak om te reizen; en
  • weinig behoefte aan nieuwe spullen op kantoor

Geschat omzetverloop autoverhuurders Corona

* Omzet gebasseerd op door autoverhuurders aangeleverde gegevens. 

En daarom ook minder verhuisbussen in het weekend

Je vraagt je waarschijnlijk af, wat heeft dat te maken met mijn verhuisbus?

Voordat ik die vraag beantwoord, dien je te beseffen dat een verhuurder een verhuis / bestelbus meer dan gemiddeld één of twee keer per week moet verhuren om rendabel te zijn. En hier zit de crux. Bestelbussen worden voornamelijk in het weekend gehuurd door particulieren om te verhuizen. Dat zijn dezelfde bestelbussen die doordeweeks gehuurd worden door de zakelijke markt. Zoals hierboven beschreven is er momenteel vanuit de zakelijke markt minder behoefte aan bestelbussen...

...dus doordat er minder bestelbussen doordeweeks gehuurd worden, zijn er ook minder verhuisbussen in het weekend (immers: de verzekeringspremie is te hoog om de bus enkel in het weekend te vehuren). 

Tijd voor actie dus

Ga jij in het weekend verhuizen? Zorg er dan voor dat jij niet te lang wacht met het reserveren van jouw verhuisbus. Uiteraard kan dat via ons (zie: www.leasytime.nl). Toch last-minute een verhuisbus nodig? Ook dan kan je via ons platform zien wat er nog beschikbaar is. Let er wel op dat wij afhankelijk zijn van de gegevens die wij krijgen van de verhuurder - geen 100% garantie dus.

Door Jeroen Swart - 5 juli 2020.