Als je gaat verhuizen, vergeet dan niet om jouw verhuizing door te geven bij de gemeente. Jouw gegevens worden binnen 1 tot 5 werkdagen verwerkt.

Inschrijven Gemeente

Alles over verhuizen en inschrijven bij de gemeente

Hoe kan ik mijn verhuizing doorgeven?

De makkelijkste manier om jouw verhuizing door te geven is op de website van de gemeente. Het is echter ook mogelijk om dit persoonlijk te regelen bij het gemeentehuis. Nadat jij je verhuizing hebt doorgegeven past de gemeente uw adres aan in de basisregistratie. Dit wordt automatisch gedeeld met overheidsinstanties, maar niet met bijvoorbeeld jouw bank. Vergeet dit dus niet zelf nog te doen.

Wat heb ik nodig om mijzelf in te schrijven?

De volgende documenten heeft u nodig:

  • een geldig legitimatiebewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs of vreemdelingendocument);
  • een bewijs van bewoning (huurcontract, koopakte of toestemmingsverklaring hoofdbewoner;
  • om jouw verhuizing digitaal door te geven heb je ook een DIGID-account nodig.

Wanneer moet ik mij inschrijven bij de gemeente?

Je kunt jouw verhuizing binnen vier weken voor, of uiterlijk vijf dagen na jouw verhuizing doorgeven. Let op: gemeenten mogen een boete geven (tot wel €325) als jij jouw verhuizing niet op tijd doorgeeft. De soep wordt echter vaak niet zo heet gegeten, maar waarom zou je het risico lopen?

Hoe lang duurt een inschrijving bij de gemeente?

De verwerking van jouw gegevens duurt ongeveer 1 tot 5 werkdagen. Dit hangt van het soort verhuizing. Onderstaand tabel voor de verwerking van gegevens in Amsterdam kun je als richtlijn gebruiken.

 

Hoe Lang Duurt Inschrijving Gemeente?

Bron

Andere tips bij verhuizen

Wij willen graag dat jij zonder zorgen verhuist. Eén veelvoorkomende frustratie is dat je een busje huurt en er vervolgens achter komt dat deze te klein is voor jouw gehele inboedel. Dit is zonde van de tijd en het geld.

Om jou op weg te helpen, hebben wij een handige verhuiscalculator gemaakt. Hiermee reken jij de grootte van jouw inboedel in een mum van tijd uit. Niet alleen handig voor de huur van een busje, maar ook handig als jij een verhuisdienst in wilt schakelen.

Auteur: Jeroen Swart