Niet al te lang geleden hebben wij een artikel gepost waaruit bleek dat autoverhuurders misleidende reclame maken. Het bleek namelijk dat er bepaalde autoverhuurders zijn die hun busjes hebben voorzien met teksten als: ‘Altijd de Goedkoopste!’ Maar dit bleek toch niet altijd het geval.

Nog meer misleidende reclame van autoverhuurders

Er zijn bedrijven die gaan nog een stapje verder. Deze bedrijven lokken consumenten met deals van het niveau te mooi om waar te zijn. 

Een 12m3 busje huren voor 49 euro...Een 21m3 bakwagen huren voor een luttele 75 euro...Deze busjes zijn in vergelijking met busjes van andere autoverhuurders spotgoedkoop. Vergelijk de prijzen bijvoorbeeld met Diks Autoverhuur. Daar huur je een 12m3 busje voor ca. 100 euro. Een 22m3 bakwagen kost je ongeveer 150 euro.

Hoe kan het dat deze bedrijven zoveel goedkoper zijn ten opzichte van hun concurrenten? Spoiler: dat zijn ze niet.

Misleidende Kortingen

De bedrijven in kwestie overtreden de wet

Ja. Helaas doen sommige bedrijven zo hun best om klanten te lokken dat ze de wet er zelfs voor overtreden. 

Wat doen deze bedrijven?

Kijk maar even mee. Op onderstaande foto zie jij een bakwagen die wordt aangeboden voor slechts 75 euro. Gelokt door deze bizar lage prijs bezoek ik de website van de desbetreffende autoverhuurder. De bakwagen tref ik daar aan, eveneens voor de spotgoedkope prijs van maar liefst 75 euro. So far so good.

Misleidende Reclame Autoverhuurders

Deze foto hebben wij van de website geplukt, maar een vergelijkbare bus met dezelfde prijs rijdt momenteel rond in Amsterdam.

Maar als ik het busje wil reserveren gebeurt er iets geks. De huurprijs bedraagt niet slechts 75 euro, maar is opeens opgeklommen tot E 90,75. Een stijging van maar liefst (je raad het al) 21%. Toegegeven, nog steeds een zeer scherpe prijs voor het busje van formaat (note: er zitten geen vrije kilometers bij inbegrepen).

Het juridisch kader 

In artikel 38 van de wet omzetbelasting staat een verbod om prijzen te tonen aan consumenten waarin de omzetbelasting niet in de prijs zit inbegrepen. Ook het vermelden dat de prijs exclusief BTW is, is nadrukkelijk niet toegestaan. 

De ondernemer heeft hierin geen enkele vorm van vrijheid. Overtreden van het verbod wordt (althans zou moeten worden) gestraft met een geldboete van maximaal E 5.514. 

“Het is de ondernemer verboden aan anderen dan ondernemers en publiekrechtelijke lichamen goederen en diensten aan te bieden tegen prijzen met zodanige aanduidingen dat de omzetbelasting niet in de prijzen zou zijn begrepen.” Artikel 38 Wet OB 1968

Het ironische is dat de autoverhuurders die deze regels overtreden aangesloten zijn bij de Bovag. Laat het nou net de Bovag zijn die een heel duidelijk artikel heeft geschreven waarin adverteren exclusief BTW uitdrukkelijk NIET is toegestaan. 

Gelijk komt de vraag binnen hoe het kan dat een Bovag-lid de regels niet naleeft. Controleert Bovag haar leden niet goed genoeg? Enfin, dat houd je van ons tegoed.

Conclusie: Autoverhuurders overtreden de wet met misleidende reclame!

De autoverhuurders die consumenten lokken met zeer scherpe tarieven waarbij achteraf nog eens 21% bij opgeteld wordt, overtreden de wet. Ondernemers weten over het algemeen heel goed dat zij niet exclusief BTW mogen adverteren indien zij zich (ook) richten op consumenten.

Het is zeer droevig om te zien dat er autoverhuurders zijn die vandaag de dag nog steeds klanten lokken met onjuiste prijzen. Hoe komt het dat de wet zonder blikken of blozen wordt overtreden, zonder dat daar iets aan wordt gedaan? 

Graag sluiten wij dit artikel af met twee oproepen:

  1. Autoverhuurders stop alsjeblieft met deze vorm van misleidende reclame; 

  2. Wettelijke handhavers doe je plicht en bescherm de consument.