Verhuizen naar een Natura 2000-gebied? Houd je stikstofuitstoot in de gaten.

Het bouwen van een woning tegen of in een Natura 2000-gebied moet tegenwoordig stikstofarm, of zelfs helemaal stikstofvrij gebeuren om de vergunningen rond te krijgen. Maar hoe zit dat met verhuizen?

Komt er stikstof vrij bij een verhuizing

Ja. Stikstofuitstoot bij een verhuizing komt met name voor uit de dieselmotoren van de gehuurde bestelbusjes en verhuisliften. Wist je dat 100 liter verbruikte diesel overeen komt met ongeveer 25kg CO2 uitstoot? Daarvoor moet één boom 3 jaar lang werken om dit te compenseren. 

Heb je een vergunning nodig om te verhuizen naar een Natura 2000 gebied?

Indien je gebruik maakt van een bestelbus en/of een verhuislfit stoot je stikstof en CO2 uit. Dit heeft een negatief op het Natura 2000 gebied. In beginsel heb je daarom een vergunning nodig. Verhuizen is echter over het algemeen vergunningvrij, dus je hoeft je niet direct zorgen te maken. Wil je zeker weten dat je geen vergunning nodig hebt, vraag dit dan even na bij stikstofberekenen.nl. Onder vermelding van de naam Leasytime, geven zij je een vrijblijvend eerste consult.

Stikstofvrije verhuizing

Waarom kijk je niet eens naar een stikstofvrije verhuizing? Wanneer je geen stikstof uitstoot veroorzaakt, stoot je namelijk (als het goed is) ook geen andere schadelijke stoffen of broeikasgassen uit. Dus geen stikstof = geen CO2.

Dit hoeft ook niet duurder te zijn. Er zijn autoverhuurders die een elektrische verhuisbus aanbieden. Daarnaast gaan wij een stapje verder. Voor iedere reservering via ons planten wij een boom. Hiermee compenseren we de CO2 uitstoot volledig. Ohja, die verhuislift kan je in Amsterdam gewoon vervangen door een Touw en Blok.